Tanácsok kültéri dekor világításhoz

A LED-es fényfüzérek költséghatékonyabbá, a toldható világítási rendszerek pedig egyszerűbbé teszik a kültéri díszítési munkálatokat. Íme, a legfontosabb tudnivalók a kültéri világítási rendszerekről.

Tanácsok kültéri dekor világításhoz

Milyen fények léteznek?
A kültéri fényeket két nagy csoportba sorolhatjuk:

1. Toldható: Egy betáplálással akár 60 m jégcsapfüzér is kialakítható egy eresz vagy kerítés mentén. Az egyes világítások egymással kompatibilis csatlakozókkal rendelkeznek, ezért számtalan felhasználásra alkalmasak. Többféle verziójuk létezik:

2. Nem toldható: egy betáplálással egy db világítás hozható létre. Itt figyelni kell a dekorálandó fa, fenyő, bokor nagyságára (fényfüzér hosszának megválasztásához), a falfelület vagy egyéb épületelem méretére.

Fontos a helyes kábelszín megválasztása. Világos felületeket, ablakokat fehér vagy átlátszó kábeles fényekkel dekoráljunk. Fenyőket, fákat, sötét homlokzatokat, ereszdeszkázatot fekete vagy zöld kábeles füzérekkel érdemes dekorálni.

A toldható világítási rendszerekkel egyetlen betápról akár 60 méternyi fényfüzért is fénybe boríthatsz.

A LED-ek színhőmérséklete alapján megkülönböztetünk hideg vagy meleg színeket. Ez a fehér LED-ek esetében is igaz. Hideg fehér vagy kék fényekkel télies hatású dekorációt tudunk létrehozni, míg a hagyományos izzó fényhatására emlékeztető meleg fehér LED-ekkel barátságosabb hangulatot tudunk teremteni. Színes fényfüzérekkel pedig klasszikus karácsonyi hangulat érhető el.

Tervezés
Bármit is szeretnél fényfüzérrel díszíteni, előtte gondosan tervezd meg az egészet, így könnyebb lesz a vásárlás és a díszítés is.

Épület esetében a dekorálandó felületeket pontosan mérd le. Találd ki a rögzítést, és mérd ki a távolságot a betáplálás (konnektor) és a fényfüzér csatlakozója között. Kell-e hosszabbító? Meddig lóg majd le a fényfüggöny? Hideg vagy meleg fehér legyen a színe?

Érdemes játszani a színekkel. Például az épületre meleg fehér függöny kerülhet, a fára pedig hideg fehér. Az ablakba egy csillagfüggöny, a gyerekszobába pedig egy Meseszép fényfüggöny. A lehetőségek majdnem korlátlanok.

Nehéz felmérni, hogy egy szabadban álló élő fára mennyi világítás kell. A fényfüzér választáshoz korábbi cikkünk ad segédletet , de minden ilyen dekoráció egyedi számítást igényel.

A DekorTrend boltokban az eladók tudnak tanácsot adni, terméket ajánlani, de a központi információs számon is igyekszünk válaszolni minden kérdésre.