Útmutató a tökéletes karácsonyfa kiválasztásához

A műfenyőgyártás gyors ütemű fejlődésének köszönhetően egyre többféle fa közül válogathatunk egyéni ízlésünk szerint. Az alábbi útmutatóval segítünk mélyére ásni a műfenyők tulajdonságainak, hogy könnyedén ki tudd választani a számodra legmegfelelőbbet.

Útmutató a tökéletes karácsonyfa kiválasztásához

Mielőtt bármilyen karácsonyfát vásárolsz, el kell döntened, hogy hol szeretnéd felállítani a karácsonyfád: Melyik szobában lesz a fa?

  • A nappaliban vagy esetleg egy kisebb helyiségbe tervezed a karácsonyfát?
  • A sarokba kerül, vagy központi helyet kap?
  • Ablak vagy fal előtt lesz a helye?

1. Milyen méretű karácsonyfa legyen?

Ha meghatároztad, hogy pontosan hova kerül a műfenyő, érdemes lemérni a kiszemelt helyet, hogy tudd, milyen szélességű és magasságú fát fa passzolna leginkább oda. Ha ez is megvan, akkor a fa legfontosabb paramétereit már tudod.

A műkarácsonyfát a legmagasabb ág csúcsától egészen a fatalp és karácsonyfaállvány végéig kell mérni. Ha azt szeretnéd, hogy plafonig érő fád legyen, akkor is érdemes egy 20-30 cm-rel kisebbet választanod mint a teljes magasság, hiszen nem mutat jól, ha a fa épp a plafonig ér. Például, ha egy szabványos 2,7 méter belmagasságú lakásban laksz és szinte plafonig érő fát szeretnél, akkor egy 240 cm-es műfenyő a legjobb választás. Ez lehetővé teszi, hogy legyen egy kis játéktér, kényelmesen elférjen a csúcsdísz és a szoba se legyen túlzsúfolt.

A fa szélessége is legalább olyan fontos, mint a magassága. Ha kicsi a helyiség, akkor egy nagyon terebélyes műfenyő agyonnyomja a teret, optikailag zsugorítja azt. A könnyebb döntés érdekében minden műfenyőnket szélesség szerint is ábrákkal jelölünk.

Egy igazán terebélyes és széles fát (pl. Evergreen és Green Flame) csak nagyobb térbe ajánlunk, mert így lesz igazán látványos dísze a lakásodnak. A keskeny fák, pl. a Conifer kis alapterületű helyiségbe illenek igazán. Egy beakasztós ágú fenyőfa tökéletes választás azok számára, akik helytakarékosan a sarokba szeretnék elhelyezni a karácsonyfát.

Ha pedig kicsi lakásod vagy szeretnéd feldobni a többi szobád is, egy mini vagy asztali fenyő tökéletes kiegészítő a karácsonyi ünnepekre! Bárhol elférnek, bármilyen helyiséget sokkal ünnepiesebbé varázsolnak, különösen akkor, ha beszerzünk hozzájuk egy rövidebb vagy elemes fényfüzért. Fel lehet őket tenni szinte akárhova: kisasztalra, konyhapultra, dohányzóasztalra, tálalószekrényre és szinte bármilyen más sík felületre.

2. Mennyi ideig szeretnéd a műfenyőt használni?

A műfenyő egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell évről-évre foglalkodnod a fenyőfa kiválasztásával, cipelésével, faragásával. Ha csak egy-két-három évre akarsz fát választani, akkor egy átlagos minőségű műfenyő is jó választás, ha hosszú távra (5+ év) tervezel, akkor érdemes egy prémium minőségű karácsonyfát vásárolnod.

A fa minőségét legkönnyebben az árával tudod meghatározni. Az alacsonyabb árú fákat 4-5, míg a magasabb értékű műfenyőinket 10 év feletti élettartamra készítjük. Egy exklúzív minőségű fa 10+ évig lesz otthonod dísze, így ezek ára is hamar megtérül.

A színvonal egyik legfontosabb fokmérője az ágak száma. Ha egy átlagos, 180 cm-es fát veszel viszonyításként, akkor a DekorTrend kínálatában találsz 584 és 1044 ágú fát is ebben a méretben. A Wonder Black műfenyő egy ritkább ágú, olcsóbb fa, míg a Nordic Star talán a legdúsabb műfenyő a kínálatunkban.

3. Ismerd meg a különböző levéltípusokat!

Legtöbben a műfenyő levelei alapján döntenek. Alapvetően 4-féle levéllel találkozhatsz az üzletekben.

2D levéltípus

A 2D elnevezést azokra a műfenyőkre alkalmazzuk, amelynek tűlevelei két dimenziósak, leginkább kis lapocskákra hasonlítanak. Ezek a fák az olcsóbb árkategóriába tartoznak.

3D levéltípus

A levelei az élő fenyőfák kis háromszög keresztmetszetű formáját másolja le, így ez a levélkonstrukció élethűbb és dekoratívabb a 2 dimenziós társaiknál. A Dekortrend legszebb és legnépszerűbb műkarácsonyfa modelljei a prémium 3D műfenyők. Élethű színezés, szabálytalan, formás sziluettek, többféle tűlevél, dús lombozat. Tartósak és minden évben ugyanolyan szépek feldíszítve.

Tűlevél

A tűlevelű műfenyők levelei hosszúak, vékonyak, az erdei fenyő leveleire hasonlítanak. Ilyen levéltípus csak kevert levelű műfenyőkön található, pl.: Sierra.

Kevert levéltípus

A kevert levéltípus azokra a fenyőkre jellemző, amelynek ágai 2D és 3D és esetleg tűleveleket is tartalmaznak. A kevert ágkonstrukciós műfenyők általában dúsak és tömörek.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak a dekorálás maradt hátra. A műfenyők következő generációjának ágain már egy alap zöld kábeles LED fényfüzér is található. Ez jelentősen megkönnyíti a dekorálást, hiszen felállítás után egyből felgyúlnak a fán a fények. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik gyorsan telepíthető karácsonyfát szeretnének, amire nem kell külön még fényeket is vásárolni és feltekerni.

Ha valami egyedire vágysz

Ha idén te szeretnéd a legkülönlegesebb karácsonyfát, érdemes a design műfenyőink között is nézelődni. Akár fehér vagy fekete karácsonyfát szeretnél elegáns helyekre, akár ezüstfehéret letisztult, modern belső terekbe, nálunk biztosan megtalálod!

Fontos! Bármilyen fa is tetszik meg, ha interneten vásárolsz, akkor zoomolj, közelíts rá a képre, hogy jól lásd a fenyő levelének a típusát, a fa részleteit, a minőségét.