Fényfüzér kisokos

A fényfüzérek kínálata évről évre bővül, és könnyű elveszni benne, annyira sokféle szín és kialakítás létezik. Segítünk eligazodni. Nézzük a főbb termékcsoportokat!

Fényfüzérek karácsonyfára

Karácsonyfára alapvetően kétféle fényfüzért szoktunk tenni: egyenes (string) és hurok (loop). Az egyenes füzért spirálban érdemes feltekerni a fára, míg a hurkot többféleképpen is rátehetjük az ágakra. A fára kerülő fényfüzérek általában trafósok, és 230V-ról működnek. Egyes füzéreken van fényerő állító és időzítő, de már léteznek telefonos applikációval vezérelhető fények is (pl. iSparkle). Van, ami állandó fényű, és van, ami programja szerint változik vagy villog.

Zöld fenyőfára érdemes zöld vagy fekete kábeles fényfüzért tenni, a színes vagy fehér dizájn fenyőkre a levelek színéhez minél közelebb álló kábel színt javasoljuk, akkor mutat majd a legjobban.

string

Design fényfüzérek

Ami nem karácsonyfára kerül, de mégis egyenes füzér, azok a design világítás kategóriába esnek, vagyis dekorációs világítások lakásba, üzletbe, közösségi terekbe, irodába, kávézókba. Ezek még mindig 230V-os hálózatról működnek. Ilyen például a Mandala és a Meseszép fényfüzér.

Elemes fényfüzérek

A LED-ek alacsony fogyasztása, és az, hogy nem melegszenek, lehetővé teszi, hogy ceruzaelemről is működjenek, és bárhol dekorálhassunk velük. Áramforrás szüksége nélkül, asztalon, könyvespolcon, de akár ruhán, biciklin, szabadban is használhatók. Nem tilos elemes fényfüzért karácsonyfára rakni, ha különleges dekorációra vágyunk. A legnépszerűbb elemes fényfüzér a Tündérfény.

Tündérfények

A DekorTrend Tündérfénye olyan fényfüzér, aminek a kábele hajszálvékony, könnyedén hajlítható réz, amin rizsszem méretű LED-ek égnek. Három fajtáját forgalmazzuk: a tündérfény füzér, ami egyenes fényfüzér; a tündérfény girland, ami sűrű LED számú fényfüzér varázslatos összhatással, és a Tündérhaj, aminek a Tündérfény szálai egy pontból indulnak ki 10 irányba. Kiterítve fenyőfára is tehetjük, lelógatva csillárra, de összefogva is jól néz ki, és csak a dekoratőr fantáziája szab határt a felhasználásának.

tunderfeny

Fényfüggönyök

A fényfüggönyök falfelületek, ablakok, verandák, esetleg nagyobb ajtók dekorálására valók. Van belőlük kül- és beltéri, egyszerű LED-es vagy dekorelemekkel ellátott, illetve azonos szálhosszúságú vagy íves.

Fényhálók

A hálók nagy előnye, hogy a LED-ek azonos távolságra vannak egymástól, így szabályos, rendezett dekorvilágítást tesz lehetővé. Jól mutat falon, ablakban, korláton, bokrokon vagy dús fenyőkön. Felhelyezése több munkát igényel, mert a háló csak akkor mutat jól, ha minden oldala ki van feszítve, de az eredmény minden esetben szemet gyönyörködtető.

Jégcsap füzérek

A „jégcsap” név arra utal, hogy a fényfüzér szálai jégcsapszerűen lógnak egy központi szálról. Nincs akkora lelógása, mint a fényfüggönyöknek, ezért ezt olyan felületek dekorálására használják, ahol kisebb a hely, mint például ereszek alatt, bizonyos típusú korlátoknál, verandáknál, mennyezeteknél.

Toldható világítási rendszerek

A DekorTrend toldható világítási rendszer termékcsaládja a piac legjobb minőségű, és legkönnyebben használható toldható fényrendszere. Létezik füzér, függöny, háló és jégcsap eleme is, amik bármilyen sorrendben, bármilyen kombinációban összekapcsolhatók. Bizonyos elemek esetében, akár 100 méter LED-füzért is építhetünk, amit egyetlen betápról el tudunk látni árammal. Toldókábel és elosztó segítségével gyerekjáték egyszerre díszíteni az ereszt, a verandát, az erkélyt, a kertet és az ablakokat.

toldhato vilagitas

Kerti fénysorok

Ezek a fényfüzérek nagyobbak, és négy évszakor használtra készültek. Kifejezetten közösségi helyiségek, kertek, teraszok dekorálására terveztük őket. A Taverna állandó fényű, színes búrákkal díszített fénysort teraszok, verandák, szaletlik, éttermek, kávézók dekorálásához ajánljuk. Kertiparti és Varázskert társai már változtatják a színűket, ezért inkább mozgalmasabb helyszínek díszítésére alkalmasak. Mindhárom fénysor kültéri szigetelésű és toldható. A Tejút és Nyáréjszaka fénysorok nem toldhatóak, viszont a LED-ek helyett Tündérfény tekereg a villanykörtékben, amitől a legkülönlegesebb fénydekorációk közé tartoznak.

Kis színhatározó

A LED-ek többféle színűek lehetnek, amik mind más és más hatást keltenek. Az alapszínek a hideg fehér (white) és a meleg fehér (warm white). A hideg fehér számít az alap fehérnek, de a fénye hűvösebb, tisztább. A meleg fehér a barátságosabb napsugarak színét idézi, amitől kellemes meleg hatása lesz. A kettő kombinációja különleges látványt kelt, legjobb példa rá a JinJang fénygirland, ami 2018-as újdonság. Egy fényfüzér LED-jei lehetnek egyszínűek (pl. piros, kék, meleg fehér) vagy színesek, amiből kétféle létezik: multi és RGB. A multi esetében egy LED-nek egy színe van, de az adott füzéren mindegyik LED más színű. Az RGB LED-ek ezzel szemben bármilyen színt felvehetnek, így a fényfüzér színe változatosabb.

jinjang fenygirland

LED szám

A fényfüzérek látványát és egy karácsonyfa összképét a LED szám határozza meg. Ha túl kevés, akkor vérszegény lesz a dekor, ha túl sok, akkor a fények mindent elnyomnak. Az egyéni ízlés lesz a döntő, de iránymutatásnak itt egy táblázat, hogy milyen típusú fényből, hány LED-et érdemes a fenyőfára tenni:

műfenyő mérete LED szám műfenyő mérete LED szám
90 cm 40 240 cm 360
120 cm 80 270 cm 480
150 cm 120 300 cm 600
180 cm 180 360 cm 720
210 cm 240 400 cm 960

Minőség

Az egyik alapszabály, hogy ami olcsó, az legyen gyanús. Nem éri meg a biztonságon spórolni. Csak olyan fényfüzért, világítást vásárolj, amin rajta vannak az előírásoknak megfelelő jelzések, és beazonosítható a gyártó/forgalmazó. Nem az a baj, ha kínai, hanem, ha rossz a tervezés és az alapanyag. A DekorTrend fényfüzérei is Kínában készülnek, de európai tervezés szerint és a legjobb minőségű anyagokból, a biztonsági előírásoknak 100%-ig megfelelve.