Így válassz tökéletes műfenyőt!

Ma már sok helyen vásárolhatsz műfenyőt, így még nehezebb megtalálnod a legjobb fát. Ez az útmutató segít, hogy biztosan a számodra megfelelő fenyőt válaszd.

Így válassz tökéletes műfenyőt!

Mielőtt műkarácsonyfát vásárolsz, el kell döntened, hol szeretnéd felállítani a karácsonyfád:

  • Melyik szobában lesz a fa?
  • A nappaliban vagy esetleg egy kisebb helyiségbe tervezed a karácsonyfát?
  • A sarokba kerül, vagy központi helyet kap?
  • Ablak vagy fal előtt lesz a helye?

1. Találd meg az igazi műfenyőt!

Ha meghatároztad, hogy pontosan hova kerül a műfenyő, jó, ha leméred a kiszemelt helyet, hogy milyen széles fát választhatsz. A magasságról se felejtkezz meg!

Ha ez megvan, akkor a fa legfontosabb paramétereit már tudod. Ha azt szeretnéd, hogy plafonig érő fád legyen, akkor is érdemes egy 20-30 cm-rel kisebbet választanod mint a teljes magasság, hiszen nem mutat jól, ha a fa épp a plafonig ér. És így biztosan lesz hely a csúcsdísznek is.

Például, ha egy szabványos 2,7 méter belmagasságú lakásban laksz és szinte plafonig érő fát szeretnél, akkor egy 240 cm-es műfenyő a legjobb választás. Ez lehetővé teszi, hogy legyen egy kis játéktér, kényelmesen elférjen a csúcsdísz és a szoba ne legyen túlzsúfolt.

A fa szélessége is legalább olyan fontos, mint a magassága. Ha kicsi a helyiség, akkor egy nagyon terebélyes műfenyő agyonnyomja a teret, optikailag zsugorítja azt.

A könnyebb döntés érdekében minden műfenyőinket szélesség szerint is jelöljük az alábbi ábrákkal:

Egy igazán terebélyes fát (pl. Evergreen Műfenyő) csak nagyobb térbe ajánlunk, így lesz igazán dísze lesz a lakásodnak.

A keskeny fák, pl. a Conifer sarokba, vagy kis alapterületű helyiségbe illenek igazán.

Az szélesebb fák (pl. Green Flame) egy nagyobb tér középpontjában látványosak.

2. Mennyi ideig szeretnéd a műfenyőt használni?

A műfenyő egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell évről-évre foglalkodnod a fenyőfa kiválasztásával, cipelésével, faragásával.

Ha csak egy-két-három évre akarsz fát választani, akkor egy átlagos minőségű műfenyő is jó választás, ha hosszú távra (5+ év) tervezel, akkor érdemes egy prémium minőségű karácsonyfát vásárolnod.

A fa minőségét legkönnyebben az árával tudod meghatározni. Az alacsonyabb árú fákat 4-5, míg a magasabb értékű műfenyőinket 10 év feletti élettartamra készítjük. Egy exkluzív minőségű fa 10+ évig lesz otthonod dísze, így ezek ára is hamar megtérül.

A színvonal egyik legfontosabb fokmérője az ágak száma. Ha egy átlagos, 180 cm-es fát veszel viszonyításként, akkor a DekorTrend kínálatában találsz 584 és 1044 ágú fát is ebben a méretben. Az első, a Pink műfenyő egy ritkább ágú, olcsóbb fa, míg a Nordic Star talán a legdúsabb műfenyő a kínálatunkban.

Persze ez nem ennyire egyszerű.

3. Ismerd meg a különböző levéltípusokat!

Hogyan néz ki a műfenyő levele? Legtöbben ez alapján döntenek! Alapvetően 4-féle műfenyőt találsz az üzletekben:

Fontos! Bármilyen fa is tetszik meg, ha interneten vásárolsz, akkor zoomolj, közelíts rá a képre, hogy jól lásd a fenyő levelének a típusát, a fa részleteit, a minőségét.

2D levéltípus

A műfenyőket négy csoportba soroljuk, a 2D elnevezést azokra a műfenyőkre alkalmazzuk, amelynek tűlevelei két dimenziósak, leginkább kis lapocskákra hasonlítanak. Ezek a fák az olcsóbb árkategóriába tartoznak.

3D levéltípus

Gondolj egy élő fenyőre! A levelei kis háromszög keresztmetszetűek, ezt a természet által létrehozott formát másolja le a 3D tűlevél. A 3 dimenziós levélkonstrukciójú műfenyők élethűbbek, dekoratívabbak 2 dimenziós társaiknál.

Tűlevél

A tűlevelű műfenyők levelei hosszúak, vékonyak, az erdei fenyő leveleire hasonlítanak. Ilyen levéltípus csak kevert levelű műfenyőkön található, pl.: Sierra.

Kevert levéltípus

A kevert levéltípus azokra a fenyőkre jellemző, amelynek ágai 2D és 3D és esetleg tűleveleket is tartalmaznak. A kevert ágkonstrukciós műfenyők általában dúsak, tömörek.